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G010 - Does lifting equipment manufactured for my own use require conformity assessment and marking? 
 
Yes, manufacturers of new items of lifting equipment that are to be placed on the European Economic Area (EEA) or 
UK markets, or for putting into service, must design, construct, and supply safe products that comply with the: 
Machinery Directive 2006/42/EC (MD) & Its Guidance or Supply of Machinery (Safety) Regulations 2008 (SOM(S)R - 
respectively.  
 
All lifting equipment, machine and accessories, fall under the scope of the above legislation and can be found under 
MD Article 2(a) & (d) 

SOM(S)R PART 2 Application - 4.Products to which Regulations apply; definition of “machinery” 
 

Powered machines 
(i) an assembly, fitted with or intended to be fitted with a drive system other than directly applied human or animal 
effort, consisting of linked parts or components, at least one of which moves, and which are joined together for a 
specific application; 
 
Manual machines 
v) an assembly of linked parts or components, at least one of which moves and which are joined together, intended 
for lifting loads and whose only power source is directly applied human effort 
 
Lifting Accessories 
(d)components or equipment (including slings and their components) which— 
(i)are not attached to lifting machinery; 
(ii)allow a load to be held; 
(iii)are placed between the machinery and the load or on the load itself, or are intended to constitute an integral part 
of the load; and 
(iv)are independently placed on the market 
 
In particular, they must be designed and built to meet the relevant essential health and safety requirements listed in 
Annex 1 of the Directive / Schedule 2 of the Regulation. 
 
This requirement applies to the manufacturers of machinery, even where it is for their own use.  
 
For reference - MD– Article 2 (i) ‘manufacturer)  
For reference - SOM(S)R Part 1 (2) Interpretation 2. Manufacturer a) ii.  
 
It also applies to those who modify existing machinery to such an extent it must be considered a new machine, and 
for those who bring existing non-Conformity marked machinery onto the EEA market, or into service, for the first 
time. 
 

 

 
Please note: The content of the guidance in these frequently asked questions is provided for general information only. Whilst they are 
intended to represent a standard of good practice, they have no legal status and compliance with them does not exempt you from compliance 
with any legal requirements. Although we make reasonable efforts to provide accurate guidance, we make no representations, warranties or 
guarantees, whether express of implied, that the content of the guidance given in these frequently asked questions and our interpretation of 
the requirements given is accurate, complete or up-to-date. It is therefore responsibility of those with specific duties under the legislation to 
ensure that they fulfil the obligations imposed on them. 
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